duminică, 3 aprilie 2011

Culorile - diagnosticare si vindecare!

Fiecare om se simte atras de anumite culori si respinge in totalitate altele. Se pare ca exista o ,,problema,, pe care, fara sa ne dam seama, incercam sa o ,,rezolvam,, apeland la culoare. Vibratia culorii respective ne incarca, ne ajuta sa echilibram, cat de cat sau total, aspecte pe care nu le manevram corespunzator, calitati care ne lipsesc, talentele ce nu sunt puse in valoare asa cum ar fi de dorit.
 

De curand am inteles un aspect interesant de care oricine se poate folosi:. Am inteles ca exista o colaborare eficienta intre culorile comlementare, iar daca facem un efort sa o intelegem, gasim calea de a rezolva o problema de care poate nici nu suntem pe deplin constienti ca o avem.

In primul rand trebuie sa observam ce culoare ne atrage cel mai mult. Pot fi doua sau mai multe. Apoi, va fi necesar sa intelegem sensul culoarii, ce anume ne lipseste din moment ce simtim nevoia sa o imbracam/vedem. Abia apoi trecem la pasul urmator, la gasirea metodei  prin care ne putem echilibra. In acest sens, vom profita de culoarea omplementara, cea care ,,i se opune,,.
 

Un exemplu: Sa presupunem ca ne place in mod deosebit culoarea mov, dar acea nuanta care se refera la ultima chakra, la legatura noastra cu Divinitatea. Culoarea complementara a nuantei respective este un verde-galbui sau un galben-verzui. Ce intelegem de aici? Intelegem ca ne-am pierdut credinta, ca nu prea mai avem sperante, ca nu credem in sansa noastra, intr-un destin favorabil, etc. Cheia pentru rezolvarea problemei se refera evident la verdele respectiv.  Verdele ,,pur,, se refera la iubire, iar influentele aurii sau verdele mai deschis la culoare se refera la comunicarea cu iubirea sau mai pe inteles, la iubirea de sine, la acceptarea propriei fiinte, la iertarea de sine.

Daca vom incerca si reusi sa ne iubim mai mult, sa ne acceptam asa cum suntem, sa ne iertam greselile, cu siguranta ,,problema,, se va rezolva ,,de la sine,,.
 

Culorile dezvaluie o multime de informatii, astfel ca acest subiect nu este deloc banal. Defapt chiar exista o stiinta a culorilor, o terapie a culorilor.
 

Culorile au efecte diferite asupra noastra. Ele ne pot inveseli, relaxa, vindeca sau calma, insa pot induce si o stare de nervozitate, tristete, agresivitate, melancolie Cromoterapia se foloseste de beneficiile culorii pentru a trata diverse boli, utilizand calitatatile subtile ale acestora pentru a actiona asupra psihicului si a fizicului. In realitate insa, culorile actioneaza in acest sens, stimuland defapt corpul nostru energetic.
 

Energia circula de-a lungul fibrelor nervoase, astfel ca in jurul corpului fizic se dezvolta un camp magnetic. Fiecare atom este alcatuit din electroni si protoni aflati in continua miscare. Aceste vibratii de energie electrica si magnetica formeaza ceea ce se cheama camp auric. Intelegem astfel ca aura reprezinta campul de energie care inconjoara orice forma de materie. Marimea acestei aure, claritatea culorilor si uniformitatea campului sunt direct proportionale cu intensitatea gândurilor şi a sentimentelor sau cu starea psihică a individului respectiv.
 

Meridianele sunt canale energetice, responsabile cu circulatia energiei, cu dirijarea acesteia in corpul uman. Chakrele capteaza energia din Univers iar meridianele o ,,distribuie,, prin paienjenisul pe care-l formeaza si care este oarecum paralel cu vasele sangvine.

 
Chakrele principale (avem si chakre secundare si chakre tertiare) sunt localizate pe linia mediana a corpului. Sunt in numar de 7 si se numesc astfel: Muladhara, Swadistana, Manipura, Anahata, Vishuda, Ajna si Sahasrara. Schimbul de energii subtile care se realizeaza prin intermediul chakrelor se desfasoara sub coordonarea subconstientului.
 

Chakrele localizate in partea de jos a corpului uman sunt in legatura cu latura noastra instinctuala iar cele de sus cu latura noastra mentala. Atunci cand sunt deschise sau purificate, se considera ca sunt operative la nivelul cel mai inalt. In acest scop, de-a lungul timpului, s-au studiat si conturat nenumarate metode de a stimula acesti centrii, pentru o functionare optima, iar culoarea are un rol in tot acest proces.
 

Prima chakra: Muladhara, este localizata intre anus si sex. Aceasta vibreaza cu elementul pamant si culoarea rosie. Stabilitatea psiho-fizica este sentimentul de referinta a acestei chakre.
 
A doua chakra Swadistana se afla deasupra osului pubian, putin mai sus de prima chakra. Aceasta vibreaza cu elementul apa si culoarea portocalie. Chakra este in legatura cu informatiile emotionale si sexualitatea.
 
A treia chakra, Manipura se afla in zona plexului solar. Vibreaza cu elementul foc si culoarea galben. Are legatura cu corpul mental, unde sunt stocate toate gandurile noastre.
 
Chakra Anahata, a patra, este localizata in zona inimii si are o deosebita importanta in corp deoarece are rolul de a face legatura dintre toate celelalte centre si de a mentine o stare de echilibru. Elementul cu care vibreaza este aerul iar culoarea este verde. Disfunctia chakrei poate conduce la boli cardiovasculare, tulburari de respiratie, astm, alergie, cancer pulmonar, pneumonie, hipertensiune, dureri de spate, cancer mamar.
 
Chakra Vishuda, a cincea, este situata la baza gatului si vibreaza cu elementul “akasha”, aceasta fiind marea biblioteca a Universului, unde sunt stocate toate informatiile legate de fiintele umane si vibreaza cu culoarea albastru. Functionarea insuficienta a acestei chakre poate crea dificultati in exprimarea ideilor, sentimentelor, convingerilor.
 
Chakra Ajna, a sasea, mai poate fi numita si ,,al treilea ochi,,. Se afla localizata intre sprancene. Caracteristica principala a acestei chakre este stapanirea de sine. In traducere ajna inseamna “a stii”, “a receptiona” sau “a comanda”. Culoarea care vibreaza cu aceasta chakra este movul (indigo).
 
A saptea chakra, Sahasrara, localizata in crestetul capului si vibreaza cu violetul stralucitor. Dezechilibrul chakrei poate conduce la incapacitatea de a avea incredere in viata sau la involutie spirituala.
 
Pentru diagnosticare si vindecare, trebuie sa fim capabili sa intelegem culorile.
 
Rosul este este culoarea care provoaca omul, oferindu-i putere, siguranta de sine sau autocontrol. Culoarea influenteaza intelectul, provocand persoana sa devina activa, competitiva sau chiar agresiva si excentrica. Rosul influenteaza sistemul circulator al corpului, crescand presiunea sangvina. De asemenea, ridica tonusul muscular, activeaza respiratia. Totodata, poate influenta si sistemul reproducerii. Culoarea incita, dinamizeaza, oferind o energie calda, intensa. In aura umana, indica pasiune, foc launtric, vointa puternica, stabilitate. Intr-un sens negativ, culorile mai pale sau mai inchise, pot sugera agresivitate, violenta, incapatanare, incapacitatea de a trai pe cont propriu, posesivitate, gelozie, teama de viitor, neincredere in propriile forte. Rosul este in general folosit ca fiind simbolul pamantului, chiar daca ne duce cu gandul la foc.
 

Galbenul invoca aurul, stralucirea, energia, caldura, viata, divinitatea. Este culoarea inteligentei, a armoniei launtrice, a sfinteniei. Se cunoaste ca toti sfintii au un halou aurit in jurul crestetului capului. In plus, galbenul stimuleaza functionarea normala a sistemului cardiovascular, influenteaza stomacul, splina, intestinul subtire, sistemul digestiv si este adesea folosit in scopul calmarii psihonevrozelor. Este culoarea activitatii mentale si a luminii solare, care ofera inteligenta, intelepciune, entuziasm, dar si o gandire dogmatica, un spirit analitic exagerat, sentimente de neputinta, in cazul in care se foloseste incorect.
 
Albastrul este culoarea calmului, a reveriei, a talentelor artistice. Este o culoare odihnitoare, linistitoare, dar care folosita in exces (sau incorect) genereaza depresie. Albastrul are ca efect marirea capacitatii de aparare imunitara a organismului si faciliteaza regenerarea celulelor, scade presiunea sagvina, calmeaza respiratia, reduce frecventa pulsului, etc. Este in legatura cu exprimarea trairilor si a sentimentelor. Poate oferi inspiratie, imaginatie dar in aceiasi masura poate bloca unele perceptii in cazul in care se foloseste in exces sau daca tonul culorii nu a fost ales corect. Cei ce au o afinitate sau cei care prefera albastrul in vestimentatie sunt indivizi ce ,,cauta,, viata, cauta Divinitatea, cauta implinirea. Simt ca nu se regasesc in ceea ce au acumulat pana acum. Se simt incompleti, insetati, chiar incurcati intr-o existenta incerta, nesigura sau nesatisfacatoare. In aceiasi masura putem vorbi despre persoane care au o intuitie bine dezvoltata, o imaginatie activa si o inclinatie in spre spiritualitate.

Albastrul este o culoare completa, care nu se poate obtine prin combinarea a doua sau mai multe alte culori. Este considerata a fi culoarea care exprima adevar si vesnicie, drept pentru care Iisus Hristos a fost, in general, reprezentat purtand vesminte de culoare albastra.
 

Verdele este o culoare linistitoare, ,mediatoare,, intre cald si rece care faciliteaza deconectarea nervoasa. Verdele reimprospateaza, regenereaza, calmeaza, tonifica, scade presiunea sangvina, dilata vasele capilare. Verdele exprima amabiliate, dragoste, armonie sufleteasca, sensibilitate, compasiune, calm, incredere. Verdele are puteri extraordinare de vindecare, protejeaza si da forta celui care o utilizeaza. Crucea lui Iisus Hristos, ca simbol al speranţei de mântuire, al iubirii si iertarii, a fost adesea reprezentată ca fiind de culoare verde. De asemenea, despre Sfântul Graal se spune ca era verde ca smaraldul. In cazul folosirii in exces sau daca regasim verdele in aura in tonuri inchise, intelegem ca avem de-a face cu nesigurata, zgarcenie, gelozie, lipsa de incredere in propriile forte si chiar ura.
 
Violetul este culoarea initierii, a activitatilor de ordin spiritual. Psihologic insa, se considera a fi o culoare nelinistitoare sau descurajatoare. Si totusi, este culoarea care imbina armonios mentalul cu afectivul, fizicul cu spiritul. Cei ,,neintelesi,, par sa aiba o afinitate asupra acestei culori si chiar cei ce au o personalitate oarecum contradictorie. Violetul inseamna in acelasi timp si optimism si pesimism, si atractie si indepartare. In plus, intensifica activitatea cardiovasculara, accelereaza respiratia, influeteaza pozitiv rezistenta cardiaca si pulmonara. Folosit in exces sau regasit in aura in tonuri inchise, indica involutie spirituala, greutate in a lua decizii, un liber arbitru folosit gresit, indepartarea de destin, credinta si divinitate.
 

Indigo /Mov este culoarea care deasemenea exprima spiritualitate. Este culoarea compasiunii superioare si a starii de pace inerioara. Culoarea indigo purifica si calmeaza. Persoanele care au preponderent in aura culoarea indigo manifesta o atractie deosebita pentru tot ceea ce este supranatural. Regasim aici persoane ce au o intuitie extrem de dezvoltata (chiar clarvedere) sau persoane care s-au indepartat de tot ceea ce tine de planul spiritual. Mov-ul influenteaza vederea, sinusurile si emisferele cerebrale. Folosit in exces sau regasit in aura in tonuri inchise, indica o imaginatie erotica intensa, lipsa preocuparilor de ordin spiritual, lipsa credintei, paranoia, probleme neurologice, genetice, samd.
 
Portocaliul este considerat a fi cea mai intensa dintre culori, un amestec al planului fizic (rosu), cu planul mental (galben). Este culoarea caldurii, a creativitatii, a sezualitatii si a emotiilor. Prezenta sa indica o optimism, veselie, curaj, tendinta spre echilibru si armonie, iubire temeinica si fidelitate. Portocaliul accelereaza pulsatiile inimii, mentine presiunea sagvina, favorizeaza secretia gastrica, digestia, influenteaza rinichii, prostata si vezica urinara. Folosit in exces sau incorect poate genera extravaganta, griji, vanitate, orgoliu, incapacitatea de a intelege sexul opus, temeri nejustiicate, emotivitate excesiva, probleme ce tin de memorie si culpabilitate excesiva (se considera a fi responsabil de fericirea sau suferinta celorlalti).

 

Pe scurt, in cateva cuvine, fiecare culoare ar insemna:

ROSU - siguranta, stabilitate

GALBEN - comunicare, intelect

ALBASTRU - exprimarea talentelor, karma, inspiratie, imaginatie

VERDE - Iubire, compasiune, iertare

VIOLET - initiere, spiritualitate, intelegere, cunoastere, clarvedere

INDIGO-MOV - spiritualitate, credinta, purificare


PORTOCALIU - Emotivitate, senzualitate, creativitate.

 
Culorile complementare se pot ,,vedea,, prin concentrare asupra culorii de baza. Fixam privirea pe culoarea care ne atrage, dupa care ii vom observa ,,umbra,, ori complementare.

 

In ajutor ne vine si schema urmatoare:

Pentru culorile ,,mai deschise,, sau care au influente de alta natura (de ex. verde-galbui, roz, verde-albastrui, etc.) vom face o asociere de ,,cuvinte,, intre semnificatia celor doua, precum se poate observa in exemplul oferit mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu