miercuri, 9 februarie 2011

Dincolo de aparente

Avem tendinta de a ne forma o prima parere, pe care de regula o pastram sau o schimbam pe parcurs. Cunoastem o persoana, o vedem, o ,,fotografiem,, si apoi ii punem o masca: ,,acest om este putin cam x si ceva mai mult y,,. Gresim!


Desi avem mai mult de 5 simturi, de regula lasam ,,mintea,, sa ne ofere o perspectiva asupra unei situatii noi intalnite. In plus, avem tendinta de a compara. Daca acest individ seamana fizic cu un altul, atunci cu siguranta si acesta e la fel. Daca acest individ este un talentat artist, cu siguranta este si ciudat sau mai singuratic. Daca acest individ este fiul lui cutare, cu siguranta nu se va alege ceva de capul lui. (cred ca m-am facut inteleasa)

Cel mai mult suferim atunci cand intalnim un barbat (o femeie), la prima vedere fascinant, care arde de dragul nostru, care e fermecat de personalitatea sau fizicul nostru si care se manifesta in conformitate cu ceea ce simte (sau nu). Masca, aceasta prima impresie, o vom dori mereu, pentru ca aceasta ,,probabila personalitate,, ne face sa ne simtim bine in prezenta sa, ne rasfata cu priviri, atingeri, cu aprecieri la care noi tanjim.

Pe masura ce relatia avanseaza, incetul cu incetul descoperim defapt adevarata personalitate a barbatului respectiv. Masca incepe incetul cu incetul sa devina ,,cel care a fost la inceput,, iar el devine ,,cel care a devenit pe parcurs,,.

Daca in loc sa patrundem cu mintea, am patrunde cu intuitia, cu siguranta, pe parcurs am realiza ca ,,simturile,, noastre nu s-au iselat. Insa ne place sa ne complicam, sa analizam, sa ne mintim, sa ne lasam purtati de ,,parerea noastra,,. Desi, e mai usor, cu siguranta, sa privim dincolo de aparente.

Orice om merita o sansa! Nu e doar o propozitie aruncata in vant! Eu stiu ca poti deveni un alt om intr-un timp foarte scurt, in asemenea masura incat nici chiar tu sa nu te mai poti recunoaste. Multi au trecut prin asta, de altfel, ma aflu printre ei....


Dar mai grea decat insasi schimbarea este confruntarea celor care ti-au pus in trecut o masca si care se raporteaza la tine in acelasi mod sau care asteapta de la tine sa te comporti precum ei te-au perceput.

E greu sa te deschizi in fata unui necunoscut, sa-l lasi sa te patrunda cu adevarat, sa te perceapa asa cum esti in realitate. Mai sunt si aparente de aparat si alte si alte situatii care cer putin talent actoricesc. In plus, majoritatea dintre noi, daca nu chiar toti, avem lucruri pe care am dori sa le pastram doar in interiorul nostru. Nu putem risca sa devenim batjocura unor oameni care nu ne inteleg din moment ce nu au trait o experienta asemanatoare.

Oricui ii este greu sa simta/inteleaga ceea ce nu a experimentat.Tuturor le este greu sa aprecieze anumite situatii atat timp cat nu le pot intelege in profunzime. In schimb, isi pot face ,,o idee,, sau pot ,,compara,, ...

E clar.. ne intoarcem de unde am pornit, la privitul dincolo de aparente, care din pacate sau din fericire, nu tine nici de ochi si nici de mental.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu